KSIĄŻKA „DZIEJE SIĘ JE. MAŁA HISTORIA KUCHNI” ŁUKASZ MODELSKI, ADAM PĘKALSKI
Opis
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D. Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas? Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?
Autor: Łukasz Modelski, Adam Pękalski
Wiek: 7+
Liczba stron: 64
Format: 27,5 cm x 30,5 cm
Data premiery: 18.03.2020
***
WYDAWNICTWO BAJKA
Bajka to koncept byłych redaktorów naczelnych Świerszczyka i Misia – czasopism, na których wychowały się trzy pokolenia Polaków. Wydawnictwo specjalizuje się w polskiej literaturze dziecięcej z najwyższej półki. Bajki z Bajki to książki znakomicie napisane, pięknie ilustrowane i bardzo starannie wydane. Dopracowane redakcyjnie i wydrukowane z wykorzystaniem najlepszych materiałów.